Themator Storyk a MúzeumDigitárban! – I.

„Themator Storyk a MúzeumDigitárban!” c. blogsorozatunkban a pandémia során született digitális történeteket szeretnénk népszerűsíteni.

Themator:A MúzeumDigitár (MD) gyűjteménykezelő és publikációs szoftverre épülő ingyenes modul, amely segítségével digitális narratívákat hozhatnak létre az MD felhasználói a publikált műtárgyak hasznosításával. (bővebben IDE kattintva)

A következő hetekben a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetség támagtásával megvalósult publikációkat osztjuk meg veletek.

A történetek összeállítását Jaszmann Gabriella (Magyarországi Német Tájházak Információs Központjának vezetője; Bleyer Jakab „Heimatmuseum” munkatársa) végezte, míg a szerkesztési feladatokat a MúzeumDigitár csapata látta el.

Az együttmőködés keretében öt olyan történet született, amelyekben fókuszpontként a magyarországi német nemzetiség jelenik meg:

  • Disznóvágás – A disznónak és fösvénynek holtuk után a hasznuk. // Schweineschlachten – Den Geizhals und ein fettes Schwein sieht man im Tod erst nützlich sein.
  • A magyarországi németek elűzetése a 2. világháború után // Vertreibung der Ungarndeutschen nach dem 2. Weltkrieg
  • Hartai festett bútorok // DIE BAUERNMÖBEL VON HARTA
  • Úrnapi virágszőnyegek a Buda környéki falvakban // Blumenteppiche zu Fronleichnam in den Ortschaften um Buda
  • Szőlőművelés és borkultúra // Weinbau und Weinkultur

Elérhetőségek

Hírlevél