MúzeumDigitár – Pályázati felhívás

MúzeumDigitár – Pályázat digitális gyűjteménykezelő és publikációs rendszer ingyenes bevezetésére

A pandémia miatt zárva tartó múzeumok számára az online jelenlét rendkívül felértékelődött, hiszen jelenleg ez az egyetlen lehetőség arra, hogy minőségi online múzeumi tartalmak segítségével továbbra is kapcsolatban maradjanak a látogatókkal.
A kialakult nehéz helyzetben a MúzeumDigitár csapata szeretné támogatni a muzeális és kulturális intézményeket a gyűjteményeik, virtuális kiállításaik webes hozzáférhetőségében és digitális feldolgozásában. Ezért pályázatot hirdetünk a digitális gyűjteménykezelő és publikációs rendszerünk ingyenes bevezetésére.

A nyertes pályázónál:

  • díjmenetesen bevezetésre kerül a MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs rendszer
  • gyűjteménykezeléssel, digitalizációval foglalkozó kollégákat betanítjuk a szoftver használatára
  • hozzáférés a MúzeumDigitár Themator applikációjához, amely segítségével digitális történetek lehetséges publikálni a nagyközönség számára

A MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs rendszer egyrészt a múzeumok, köz- és magángyűjtemények mindennapi nyilvántartási és gyűjteménykezelési feladatait segíti, másrészt az interneten keresztül a gyűjteményekhez való hozzáférést, a gyűjtemények közötti átjárhatóságot biztosítja, lehetővé téve a digitalizált kulturális javak sokrétű felhasználását mind a szakma, mind a kutatók és más érdeklődők számára.
A német fejlesztésű szoftver elindítása 2009-ben történt meg, amely azóta 792 múzeum, 3711 gyűjteményét és 742813 műtárgyát tömöríti. A rendszer 20201-ra a magyar közgyűjteményi szféra egyik leginkább elterjedt múzeumi szoftverévé vált, jelenleg 101 magyar köz- illetve magángyűjtemény és négy külföldi intézmény (Erdély, USA) alkalmazza. 2020-ban a látogatók és kutatók immár több mint 207 ezer publikusan és díjmentesen elérhető magyar intézmény által publikált műtárgy között kereshetnek.

Kik Pályázhatnak?

  • múzeumok
  • magán- és közgyűjtemények

A pályázat feltétele a pályázó intézmény műtárgyállománya törzsanyagának látványos, közérdeklődésre számot tevő minőségi közzététele, vállalt határidőn belül. Azon intézmények, amelyek kizárólag házon belül szeretnének digitalizálni, gyűjteményüket kezelni, kérjük, hogy a jelenlegi pályázatunkon ne vegyenek részt.

A pályázati anyag (maximum 2 oldal) tartalmazza:

  • intézmény/gyűjtemény neve, rövid leírása
  • közzétenni kívánt gyűjtemény/anyag leírása, mennyisége

Pályázat benyújtása:

• email-ben az info@muzeumdigitar.hu címre

Határidő:

2021. január 31.

 

A pályázati felhívás PDF változata IDE kattintva letölthető.

 

Üdvözlettel,
MúzeumDigitár csapata

Elérhetőségek

Hírlevél