Ingyenes digitális muzeológiai továbbképzés

!!!Jelentkezési időszak lezárult!!!
A Digitális muzeológiai továbbképzésünk jelentkezési szakaszát ma lezártuk (2020.04.30), jelenleg 10-szeres a túljelentkezés.
Hamarosan értesítünk minden jelentkezőt a további részletekkel kapcsolatban!

MD csapata

———–

Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre, a MúzeumDigitár csapata összefogva kiváló múzeumi és informatikai szakemberekkel, az Infotér Egyesülettel, valamint az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztály szakmai támogatásával ingyenes, online digitális muzeológiai továbbképzést indít a köz- és magángyűjteményekben dolgozó szakemberek, illetve a múzeumi munka iránt érdeklődő, végzős egyetemisták számára.

Az online tanfolyam időpontja: 2020. május 11-22 között, délelőttönként 6 alkalom
Jelentkezési határidő: 2020. május 7.
Résztvevők száma: 10 fő

A teljes képzésen való részvételen túl lehetőség van arra is, hogy a jelentkezők az érdeklődésük függvényében, csak néhány, kiválasztott tanórán vegyenek részt. Előzetes regisztráció azonban minden esetben kötelező.

A képzés tematikája:

(A tematika PDF változata IDE kattintva tölthető le.)

 

Digitális gyűjteménykezelés

A részvevők megismerhetik a digitális gyűjteménykezelés alapelveit, a jelenleg leginkább elterjedt technikai megoldásokat. A MúzeumDigitár rendszeren keresztül pedig betekintést is nyerhetnek egy modern, felhőalapú gyűjteménykezelő rendszer működésébe, illetve saját / teszt rekordok bevitelén keresztül ki is próbálhatják a rendszer által kínált adatbeviteli, gyűjteménykezelési és listakészítési funkciókat is.
Terjedelem: 3 x 1.5 óra
Előadók: Magyarosi Ádám, Fonyódi Krisztián (MúzeumDigitár)

A digitális publikáció jogi kérdései

A digitális közzétételek alkalmával figyelembe kell venni a publikált mű rekordjára vonatkozó jogi előírásokat. Felhasználóközpontú előadásunkban a leggyakrabban előforduló, nemzetközi és magyar szabályozási rendelkezéseket, a közös jogkezelő szervezetek tevékenységét és iránymutatásait (pl. HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület), valamint egyes speciális jogi megoldásokat (pl. Creative Commons licensz) mutatunk be.
Terjedelem: 1 x 1,5 óra
Előadó: dr. Marosi János – múzeumi jogász

Digitális Múzeumpedagógia, digitális tudásközvetítés múzeumoknak

Aktuális jó példákból válogatva szemléltetjük, hogy a magyar és külföldi múzeumok a nagyközönségnek és az oktatásnak szóló alkalmazásaik segítségével miképpen mutatják be a digitális térben a gyűjteményeiket.
Terjedelem: 1 x 1.5 óra
Előadó: Kovács Vera – múzeumpedagógus

Digital Storytelling

A MúzeumDigitár Themator alkalmazásán keresztül a gyakorlatban is megmutatjuk, hogyan készíthető el egy digitális történet, milyen tartalmak, mekkora erőforrás és mennyi idő szükséges ehhez. A téma iránt mélyebben érdeklődő résztvevők fakultatív foglakozások keretében saját storyt is készíthetnek a témavezető segítségével.
Terjedelem: 1 x 1.5 óra, alapok, 2 x 1.5 óra story készítés.
Előadó: Magyarosi Ádám- MúzeumDigitár

Virtuális kommunikáció, kooperáció múzeumi környezetben

Mindenki számára ismert helyzet az, hogy a digitális térben – különösen most a járványügyi helyzet miatt – a kollégákkal a legkülönbözőbb platformokon, alkalmazásokon keresztül kommunikálunk. Az Avaya videokonferencia rendszer példáján keresztül ismertetjük, hogy a konferencia platformok használatakor biztonsági szempontból mire érdemes figyelni és miképpen használhatjuk a leghatékonyabban az ilyen típusú kommunikációs csatornákat .
Terjedelem: 1 x 1.5 óra
Előadó: Kővári István – Avaya Magyarország

IT biztonság múzeumi környezetben

Az otthoni munkavégzésből adódóan számos IT biztonsági kérdéssel és technikai problémával kénytelenek szembesülni az eddig az intézmények belső hálózatai által kínált lehetőségekhez szokott felhasználók. Előadásunkban a leggyakrabban előforduló eseteket és problémákat, mint például VPN kapcsolat, https// és társai, leragaszszam-e a laptopom kameráját, vagy sem, toljam-e a cuccot a chat falon keresztül, vagy vigyem pendriveon stb. vesszünk számba és magyarázzuk el közérthető módon.
Terjedelem: 1 x 1.5 óra
Előadó: Erdei Csaba – ACPM IT Tanácsadó Kft.

 

A MúzeumDigitár csapata

Elérhetőségek

Hírlevél