Blog - Legújabb hírek

Az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz vizuális emlékei

A MúzeumDigitár nyílt adatbázisa ismét egy rendkívűl izgalmas publikációval, az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz fotóemlékeivel bővült a nemrégiben csatlakozott Duna Múzeum munkatársainak a jóvoltából!

 

Töltésvédelem Endrődnél (ma Gyomaendrőd része) a Hármas-Körös 70+745 fkm szelvény környékén az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz idején.

A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum) csapatával 2020-ban kezdtük együttműködésünket. Az intézmény dolgozói a csatlakozás óta számos, a weben eddig elérhetelen tárgyat tettek láthatóvá a digitális térben ezzel is segítve az online látogatók számára ingyenesen hozzáférhető tudásanyag bővítését. (Az intézményről és gyűjtőköréről bővebben: ITT)

Az  1970-es tiszai árvízről készült anyag kb. 600-650 negatívból áll, amelyből jelen pillanatban 552 db már online elérhető.

Anyagszállítás kézi erővel Szeghalom és Vésztő között a foki Sebes-Körös hídnál az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz idején.

Adatok a Tisza-völgyi árvízről

 

védett szakasz max. hossza (egyidejűleg): 2425 km

125 napig tartott

95 ezer lakost kellett kitelepíteni 69 településről

legnagyobb védekező létszám: 43 ezer fő

A fotóanyag település szintű térbeli eloszlása a MúzeumDigitár-ban.

A publikációban fellelhető képeket Hámor Szabolcs fotográfus készítette, aki akkoriban az Országos Vízügyi Hivatal ernyője alatt működő Vízügyi Dokumentációs és Tájékoztató Iroda (VÍZDOK) fotósaként dokumentálta az árvízi eseményeket.

A múzeum munkatársaitól megtudtuk, hogy Hámor Szabolcs Hasselblad 500 C típusú fényképezőgéppel és Distagon 40 mm F4 objektívvel fotózott, amely készülékek megtalálhatóak a múzeum gyűjteményében.

HASSELBLAD 500 C        (Forrás:Wikipedia)

Distagon 40 mm F4 (Forrás:Uniquephoto.com)

Külön érdekesség – amelyet szintén a kollégáktól tudunk -, hogy a korszakban Hámor Szabolcs készített először légifelvételeket a vízügy számára és az anyagban fellelhető légifotók a Vízügyi Légi Szolgálat Let L-200 Morova-D típusú repülőgépéről készültek.

A makói buzgárcsoport a Maros töltésének mentett oldalán ellennyomó medencével, kőterheléssel az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz idején. Légi felvétel.

A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum intézmény és gyűjteménytörténetében is fontos szerepet kap az anyag, ugyanis a Vízügyi Múzeumot 1973-ban a Vízügyi Dokumentációs és Tájékoztató Iroda részeként hozták létre, tehát az 1970-es tiszai árvízről készült fotódokumentáció a múzeumi archívum alapját képzi.

A publikációhoz innen is gratulálunk a Duna Múzeum munkatársainak, a látogatóknak és kutatóknak pedig hasznos időtöltést kívánunk az anyag böngészése és tanulmányoza során!

Akinek felkeltette az érdeklődését az ember és környezete, társadalom és katasztrófa kérdésköre és mélyebben érdeklődik a téma iránt, ajánljuk figyelmébe dr. Bodovics Éva (MNL-BAZML), Benda Gyula-díjat nyert (2021) disszertációját: Az 1878. évi augusztusi miskolci árvíz társadalom- és gazdaságtörténeti vonatkozásai (klikk a megnyitáshoz)

Elérhetőségek

Hírlevél