MúzeumDigitár törzsrendszer – Nyilvántartás, gyűjteménykezelés

Licencdíjmentes múzeumi szoftver a hatékony gyűjteményi munkáért

Termékleírás

A 21. században elengedhetetlenné vált a múzeumok, köz- és magángyűjtemények számára is bizonyos ügyviteli feladatok, gyűjteménykezelési kihívások digitalziálása. Hogyan lehetséges kereshetővé és átláthatóvá tenni a digitális gyűjteményeket? Hogyan lehet a korábban papír alapon végzett munkát biztonságos, a munkatársak számára egyaránt kezelhetővé és rendszerezhetővé tenni? Hogyan lehet a közönség számára is publikussá és kereshetővé tenni a gyűjtemény bizonyos darabjait?

Szolgáltatásainkkal ezekre a bizonyára Ön előtt is ismert kihívásokra adunk magas színvonalú, megbízható, könnyen kezelhető és költséghatékony, még a kis gyűjtemények számára is finanszírozható online megoldást.

Önnek szól a MúzeumDigitár gyűjteménykezelő törzsrendszer, ha

  •  szeretne választ adni a kor digitális kihívásaira
  •  szeretne időt spórolni, átlátható és könnyen kezelhető rendszert használni
  • szeretné, hogy intézménye hatékonyabban működjön és jobban kiszolgálja a muzeológusi szakmai, valamint a felhasználói igényeket
  • a múzeumi digitalizációra professzionális, de mégis könnyen kezelhető és költséghatékony megoldást keres.

GYIK

Összegyűjtöttük a MúzeumDigitár rendszerrel leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat:

Van-e méretkorlát ?

Nincs, mivel a MúzeumDigitár bármekkora méretű és bármilyen típusú gyűjteménnyel rendelkező intézmény számára megbízható megoldást jelent.

Szabványos -e a MúzeumDigitár rendszere?

A MúzeumDigitárban bármilyen típusú múzeumi tárgy leltárkönyvbe bevitt nyilvántartási adatai szabványosan rögzíthetők a 20/2002 (X.4.) NKÖM rendelet előírásait is figyelembe véve. A rendszer a legújabb múzeumi adatcsere szabványoknak megfelelő LIDO kimenettel és API lekérdezési lehetőséggel is rendelkezik, így az itt tárolt adatokat egyéb kulturális aggregációs felületeken, mint például europeana.eu, GoogleARt Projekt egyszerűen közzé lehet tenni. A MúzeumDigtár rendszerben rögzített rekordok adatai különböző leírókartonok, szabaványos szakleltárkönyvek, illetve individuálisan összeállítható listák formájában is kinyomtathatók.

Hol és hogyan tárolják biztonságosan a bevitt adatokat?

A MúzeumDigitár felhőalapú technológiára épül, rendkívül felhasználóbarát, saját informatikai beruházás nélkül indítható. Üzemeltetéséhez csupán egy számítógépre és internetkapcsolatra van szükség.  A rendszerbe bevitt adatok tárolását a MúzeumDigitár csapata vállala. A magyar tartalomszolgáltatók adatait a német fejlesztővel közösen működtetett szerverparkban (Strato- Karlsruhe, Németország), valamint a magyar állami felhőben tároljuk.

Jó, de honnan tudják, hogy egy múzeumnak / gyűjteménynek mire van szüksége?

A legmagasabb szakmai követelményeknek megfelelő technológiát egy nemzetközi, múzeumi szakemberekből álló munkacsoport fejlesztette ki és fejleszti folyamatosan tovább a berlini Múzeumkutató Intézet (IfM), valamint a sachsen-anhalt-i múzeumok szövetsége vezetésével. A MúzeumDigitár rendszer magyar verziója folyamatosan követi a német museum-digital rendszert. Az új fejlesztésekről, technikai lehetőségekről a felhasználókat hírlevélben értesítjük.

Informatikai ismeretek nélkül hogyan fogjuk tudni használni a rendszert?

A MúzeumDigitár szoftver magyarországi bevezetését, betanítását, folyamatos rendszer-felügyeletét és felhasználói szupportját a MúzeumDigitár magyarországi munkatársai látják el. A betanulástól senkinek nem kell félni, a rendszer rendkívül felhasználóbarát. Tapasztalataink szerint a nyilvántartási és gyűjteménykezelés funkciók egy nap alatt elsajátíthatók.

Milyen informatikai segítséget nyújt a rendszer a szabványos adatbevitelhez?

A MúzeumDigitár rendszer felhasználóit egyrészt szakleltárkönyvenként meghatározott beviteli segédletekkel támogatjuk, másrészt a tárgyakhoz kapcsolódó személyi, földrajzi és időbeli vonatkozások megadását felugró menüből választható, ellenőrzött, folyamatosan bővülő hazai és nemzetközi névterekre épülő adatbázisokkal támogatjuk.

Kik a MúzeumDigitár rendszer felhasználói?

Rendszerünket Európában több mint 500 múzeum használja gyűjteménykezelés és digitális közzététel céljából és a magyarországi felhasználók száma is folyamatosan növekszik. A magyar felhasználók listája itt elérhető.

Többnyelvűség tekintetében is megállja a helyét a rendszer?

A MúzeumDigitár rendszer mind az adminisztrátori, mind a publikációs felületen teljeségében felkészült a többnyelvű tárgyadatok kezelésére

Nincs pénzünk drága szoftverekre, mennyire költséges a szolgáltatás?

A MúzeumDigitár rendkívül költséghatékonyan indítható és üzemeltethető, így azok a múzeumok, köz- és magángyűjtemények is bekapcsolódhatnak a digitalizációba és közzétehetik tárgyaikat az interneten, amelyeknek nincs elegendő anyagi forrásuk a költséges digitális közzétételi és nyilvántartó szoftverek és szerverek megvásárlására, illetve a digitalizáció, adatbázis kezelés területén szakképzett gyűjteményi munkatársak foglakoztatására.

Hogyan lehet csatlakozni és milyen támogatást biztosítanak?

A regisztrációt követően a MúzeumDigitár felhasználói hozzájutnak a teljes rendszerhez. A MúzeumDigitár magyarországi munkatársai vállalják a rendszer beüzemelését, felhasználói tréningek megtartását, meglévő adatbázisok importját, valamint biztosítják a zavartalan működést elősegítő folyamatos rendszertámogatást is. A regisztrációval és a szupport szolgáltatások feltételeivel kapcsolatban kérjük, vegye fel a kapcsolatot a MúzeumDigitár munkatársaival!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Elérhetőségek

Hírlevél